close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ce factori afecteaza memoria

Ce factori afecteaza memoria
Poate te intereaza si...

Memoria este esentiala pentru viata unui om, dar este atat de complexa incat nici pana acum misterele ei nu au fost complet deslusite de catre cercetatori. Printre informatiile certe insa se numara faptul ca stocarea amintirilor si scoaterea lor la suprafata sunt procese care pot fi afectate de mai multi factori.

Acestia sunt atat externi, cat si interni si isi pot pune amprenta asupra oricarui tip de memorie: senzoriala, de scurta sau de lunga durata.

Askmen.com a alcatuit o lista cu cativa dintre factorii care afecteaza memoria.

1. Fumatul

Desi putini oameni stiu, fumatul afecteaza memoria. Mai multe studii au indicat ca, la fumatori, in special la cei de varste mijlocii sau chiar in etate, declinul memoriei a fost mai mare decat la nefumatori. Si, desi s-a descoperit si ca nicotina ajuta memoria, este vorba doar de o imbunatatire a memoriei pe termen scurt.

2. Alimentatia gresita

Creierul are nevoie de "combustibil" pentru a functiona, adica in special de glucoza, astfel ca, atunci cand nu primeste ce si cat trebuie nu are un randament bun; iar asta a simtit aproape oricine - spre exemplu dificultatea in a te concentra atunci cand esti foarte obosit sau nemancat.

In plus, un deficit in ceea ce priveste anumiti nutrienti, cum ar fi vitamina B1 (tiamina), poate contribui la aparitia sindromului Korsakoff, care poate duce la amnezie retrograda si anterograda severa, ce include si halucinatiile. Sindromul apare indeosebi din cauza alcoolismului cronic si a malnutritiei.

3. Herpesul

In cele mai multe cazuri, herpesul nu te va face sa incepi sa uiti cate ceva, insa o forma mai grava a acestuia - encefalita cauzata de virusul herpes simplex - poate provoca pierderi severe de memorie, uneori acesta fiind un semnal de avertizare inainte de alte simptome ale afectiunii care poate cauza si moartea.

Acest tip de encefalita este una dintre cele mai grave infectii ale sistemului nervos central, din fericire insa destul de rara.

4. Alcoolul

Oricine a facut un exces de alcool si-a dat seama ca a doua zi nu isi mai aminteste mare lucru din cate s-au intamplat in intervalul de timp respectiv. Alcoolul insa afecteaza memoria si pe termen lung, in special la tinerii adulti, atunci cand nu este consumat cu moderatie. Explicatiile deocamdata nu sunt certe, dar specialistii stiu ca nu trebuie depasita o limita.

5. Hipnoza

Dupa ce o persoana a fost hipnotizata poate sa apara amnezia posthipnotica - adica uitarea evenimentelor din timpul perioadei in care persoana a fost supusa hipnozei. Aceasta amnezie este insa temporara, multe dintre detalii putand fi scoase din memorie daca sunt oferite cateva indicii. In acelasi timp, hipnoza poate fi folosita pentru aducerea la suprafata a unor amintiri reprimate sau uitate.

6. Situatiile stresante

Atunci cand cineva trece printr-o experienta stresanta, amintirile legate de aceasta sunt adesea reprimate, lucru care este destul de firesc. Unii specialisti sustin insa ca nu este posibil ca o amintire reprimata sa fie deosebita de una falsa fara o anumita evidenta care sa intareasca faptul ca este reprimata.
Sursa: www.ziare.com

Acest articol a fost citit de 1324 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole