close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ce este scolioza?

Ce este scolioza?
Poate te intereaza si...

Scolioza

Coloana vertebrala este constituita dintr-o aliniere succesiva de vertebre despartite intre ele prin discuri intervertebrale. Ea are rolul de a sustine greutatea intregului corp si de a mentine postura verticala a acestuia. Aceasta aliniere trebuie sa respecte anumite reguli pentru a nu deforma intreaga coloana, iar aspectul coloanei trebuie urmarit cu atentie inca din copilarie.

CUM APARE

In cazul scoliozei, anumite vertebre fac o rotatie in jurul axului lor vertical (putem considera vertebra ca un cilindru). Rotatiile nu sunt niciodata izolate, ci antreneaza rotatii in acelasi sens al vertebrelor adiacente si rotatii compensatoare ale vertebrelor de la distanta. Scolioza din partea de sus a coloanei face ca un umar sa fie mai sus decat celalalt, poate aparea si o cocoasa. Scolioza lombara creeaza impresia unui bazin dezechilibrat, coloana fiind curbata lateral. In toate cazurile, ea progreseaza daca nu se iau masuri, afectand intreaga sanatate a coloanei.

CAUZE

La copii, scolioza grava poate fi determinata de o boala neurologica neobservata, ca suferinta neonatala, probleme urinare sau malformatii genetice. In cazuri usoare, aparute la pubertate, ea se datoreaza mai ales posturii gresite in banca sau a purtarii ghiozdanului numai pe un umar. In absenta tratamentului, scolioza se agraveaza pana in momentul incetarii cresterii organismului, iar curbura scoliozei inceteaza sa evolueze. La adulti, complicatiile bolii sunt: reducerea capacitatii respiratorii, insuficienta cardiaca dreapta (in scolioza grava) si durerile de spate frecvente. Fara a mai mentiona aspectul fizic total inestetic.

TRATAMENT

Se recomanda sporturile ca: handbal, volei sau baschet. Cazurile usoare beneficiaza de efectele kinetoterapiei si ale gimnasticii medicale care corecteaza postura gresita, dezvolta musculatura si usureaza respiratia pulmonara. Tratamentul ortopedic consta in purtarea unui corset adaptat iar in cazurile grave este necesara operatia chirurgicala, prin care se introduc tije metalice urmate de grefe osoase intre vertebre.


Acest articol a fost citit de 4061 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole