close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ce este proteina C reactiva?

Ce este proteina C reactiva?
Poate te intereaza si...

Este o proteina care este sintetizata de catre ficat si care se gaseste in mod normal in sange. Nivelul acestei proteine creste in momentul in care exista un proces inflamatoriu la nivelul organismului.

Nivelul ridicat de proteina C reactiva reprezinta un motiv de ingrijorare deoarece poate fi semnul unei: arsuri, inflamatii, trauma, infectie, artrita inflamatorie, unele forme de cancer. Recent s-a descoperit ca un nivel ridicat de proteina C reactiva este un indicator pentru ateroscleroza si afectiuni cardiovasculare.

Rolul pe care il are proteina C reactiva este acela de a participa la fagocitoza, ceea ce inseamna ca ajuta la distrugerea si asimilarea bacteriei, a celulelor moarte si a particulelor de minerale mici.

Se crede ca proteina C reactiva joaca un rol esential pentru sistemul imunitar. In situatiile in care exista procese inflamatorii acute, nivelul proteinei C reactive poate creste cu 50, 000 de unitati peste valoarea normala. Nivelul de proteina C reactiva incepe sa creasca dupa circa 6 ore de la debutul infectiei si atinge un varf dupa 48 de ore. Proteina C reactiva este un marker foarte bun pentru inflamatii. Nivelul de proteina C scade dramatic in momentul in care exista insuficienta hepatica.

Nivelul de proteina C reactiva in cazul unei persoane sanatoase este de 10mg/L. Acesta este usor crescut la persoanele in varsta, la persoanele care iau contraceptive, la femeile aflate in ultimul trimestru de sarcina si in cazurile in care exista procese inflamatorii usoare si infectii virale. In functie de valoarea pe care o are proteina C reactiva, doctorul isi poate da seama daca prezentati risc pentru afectiuni cardiovasculare.

In ultimii ani, cercetatorii si-au dat seama ca exista o legatura intre valoarea crescuta a proteinei C reactive si: diabet, hipertensiune, afectiuni cardiovasculare si accidente vasculare cerebrale.

In cazurile in care valoarea proteinei C reactive este mare, docotrul va trata afectiunea care duce la cresterea valorii.


Acest articol a fost citit de 4895 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole