close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ce este pemfigusul?

Ce este pemfigusul?
Poate te intereaza si...

Pemfigusul este denumirea data unui grup de boli autoimune care se manifesta prin aparitia unor leziuni cutanate care nu se vindeca. Leziunile au aspectul unor arsuri. In aceasta boala, organismul ataca niste proteine numite desmogleine care se afla la nivelul pielii si al membranelor mucoase. Cand acest lucru se intampla, celulele se separa unele de altele. Astfel apar veziculele cu lichid (basicile) care produc leziuni la nivelul tegumentului si cavitatii bucale.

Pemfigusul apare la femeile si barbatii de toate etniile. Cea mai intilnita forma clinica este pemfigus vulgaris, vulgaris insemnind comun. Afectiunea este mai intilnita la evrei si la descendentii acestora de origine mediteraneana.

Pemfigusul debuteaza intre varsta de 50-60 de ani,dar se poate declansa si la copii sau adulti.
Unele persoane prezinta predispozitie genetica pentru boala. Pemfigusul poate aparea si la indivizii care sufera de alte boli autoimune ca: miastenia gravis sau cancerul tiroidian.

Tipuri de pemfigus
Cele trei tipuri principale de pemfigus sunt: pemfigus vulgaris, pemfigus foliaceu si pemfigus paraneoplazic.

Pemfigusul vulgaris reprezinta circa 70% dintre toate cazurile de pemfigus. In cazul acestei forme, leziunile dureroase apar la nivelul cavitatii bucale si se raspandesc si la nivelul gatului. Leziunile dureroase apar si la nivelul pielii. Daca se exercita presiune la nivelul tegumentului apare o leziune numita semnul Nikolsky. Pemfigusul vulgaris nu afecteaza niciunul dintre organele interne.

Pemfigusul foliaceu apare mult mai rar ca pemfigusul vulgaris. Leziunile apar initial la nivelul scalpului si se pot raspandi pana la nivelul pieptului si spatelui, dar nu apar la nivelul gurii.

Pemfigusul paraneoplazic, este mai putin intalnit dar este o forma foarte grava. Majoritatea acestor cazuri de pemfigus apar la persoanele care au fost diagnosticate deja cu cancer. Leziunile apar la nivelul cavitatii bucale, gatului, buzelor si pielii. Acest tip de pemfigus poate afecta si plamanii.

Diagnostic si tratament
Aspectul si localizarea leziunilor pot fi suficiente pentru a se pune diagnosticul de pemfigus. O biopsie de la nivelul leziunii poate clarifica tipul de pemfigus.
Scopul tratamentului pentru pemfigus este de a opri formarea de leziuni si de a accelera vindecarea leziunilor existente. Tratamentul se face in functie de tipul de pemfigus existent. Medicul poate administra un tratament pe baza de corticosteroizi.


Acest articol a fost citit de 1948 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole