close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ce este parodontoza (popular paradontoza)?

Ce este parodontoza (popular paradontoza)?
Poate te intereaza si...

Parodontoza, cunoscuta popular ca paradontoza este o boala ce apare la nivelul tesutului gingival. Parodontoza se prezinta sub multe forme, fiecare dintre aceste forme avand niste factori specifici care contribuie la progresia bolii:

1. Parodontoza agresiva - Aceasta forma afecteaza in mod normal oamenii sanatosi, dar se dezvolta rapid si cauzeaza pierderea osaturii si distrugerea gingiei afectate.

2. Parodontoza cronica - Este posibil ca aceasta sa fie cea mai intalnita forma de parodontoza ce apare in mod normal la adulti. Ea poate aparea insa la oricine, indiferent de varsta.

Inflamarea gingiilor, pierderea osaturii si retragerea gingiei pot progresa mai incet decat la alte forme de parodontoza.

3. Parodontoza asociata bolilor sistemice - Bolile sistemice, cum ar fi bolile de inima, diabetul si anumite forme de artrita pot avea o legatura cu parodontoza.

Cercetatorii sugereaza ca legatura dintre parodontoza si anumite boli este cauzata de reactia cronica inflamatorie, deoarece aceasta apare si la numeroase boli sistemice. Alte teorii sugereaza ca principala cauza ar fi microorganismele din cavitatea bucala.

4. Parodontoza necrozanta - Necroza inseamna moartea tesutului gingival, a tesutului conjunctiv si a osului din proximitatea dintelui, rezultand astfel leziuni ale cavitatii bucale.

Persoanele care sufera de boli ca HIV/SIDA, de afectiuni ale sistemului imun sau de malnutritie pot dezvolta o astfel de forma de parodontoza.


Acest articol a fost citit de 2202 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole