close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ce este HIV/SIDA?

Ce este HIV/SIDA?
Poate te intereaza si...

SIDA este o boala cronica, care are potential letal. SIDA este cauzata de virusul imunodeficientei umane, prescurtat HIV. HIV altereaza functiile sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca afecteaza capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor.
HIV este un virus cu transmitere sexuala. De asemenea, HIV se poate transmite prin intermediul sangelui, sau de la mama la fat in timpul sarcinii, al nasterii sau alaptatului. Pot trece cativa ani pana cand virsusul slabeste sistemul imunitar si cauzeaza SIDA.
Nu exista nici un leac pentru HIV/SIDA, dar exista anumite medicamente care pot incetini dramatic evolutia bolii. Aceste medicamente au scazut dramatic rata de mortalitate a virusului in tarile dezvoltate. Dar HIV continua sa aiba o rata de mortalitate crescuta in tari precum Africa, Haiti si parti din Asia.

Simptomele
Simptomele date de HIV/SIDA variaza in functie de faza in care se afla infectia.

Infectia primara
Majoritatea persoanelor infectate cu HIV dezvolta simptome asemanatoare cu cele date de gripa in circa una – doua luni de la momentul infectarii. Boala, cunoscuta sub numele de infectie primara sau acuta cu HIV poate dura circa cateva saptamani. Dintre simptomele care pot aparea, enumeram:
- febra
- durere musculara
- eruptii cutanate
- cefalee
- ulcere bucale si genitale
- adenopatie cervicala si paracervicala
- durere articulara
- diaree
Desi simptomele infectiei primare pot fi usoare si pot trece neobservate, cantitatea de virus in torentul sanguin (incarcatura virala) este destul de mare. Drept urmare, infectia cu HIV se raspandeste mai eficient in stadiul de infectie primara.

Infectia clinica latenta
In cazul unor persoane, adenopatia persistenta apare in stadiul de infectie clinica latenta. In afara de adenopatie, nu exista semne si simptome specifice. Virusul este insa prezent in organism.
Acest stadiu dureaza intre 8 si 10 ani. Unele persoane raman in acest stadiu pentru o perioada lunga de timp, in timp ce altele trec in urmatorul stadiu mult mai repede.


Acest articol a fost citit de 5784 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole