close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ce este glanda tiroida?

Ce este glanda tiroida?
Poate te intereaza si...

Glanda tiroida este una dintre cele mai mari glande din organism. Glanda tiroida face parte din sistemul endocrin. Glanda tiroida are secretie endocrina, ceea ce inseamna ca iai varsa produsii de secretie in organism. Glanda tiroida este localizata la nivelul gatului, sub marul lui Adam. Principalul scop pe care il are glanda tiroida este acela de a produce hormoni tiroidieni. Acesti hormoni controleaza cresterea si metabolismul in cazul adultilor si cresterea, dezvoltarea si metabolismul in cazul copiilor.

Glanda tiroida are forma unui fluture. Cele doua “aripi” ale fluturelui sunt lobii stang si drept ai glandei tiroide care sunt dispusi de o parte si de alta a traheei. Conexiunea dintre cei doi lobi poarta numele de istm.

Cei doi hormoni pe care ii produce glanda tiroida poarta numele de L-tiroxina(T4) si triiodotironina (T3).
L-tiroxina si triiodotironina regleaza functiile metabolice ale organismului cum ar fi termoreglarea si utilizarea carbohidratilor, proteinelor si lipidelor. In cazul copiilor, hormonii tiroidieni sunt responsabili pentru crestere si dezvoltare.

Hormonii reglatori din diverse parti ale creierului controleaza sinteza de T4 si T3. De exemplu, tirotrpina (TSH – hormonul de stimulare tiroidiana) este sintetizat de catre glanda pituitara atunci cand exista un deficit de hormoni tiroidieni. TSH circula prin intermediul fluxului de sange pana la glanda tiroida si stimuleaza glanda tiroida sa sintetizeze T4 si T3.

Glanda pituitara actioneaza ca un termostat. Atunci cand exista prea multi hormoni tiroidieni in sange, glanda pituitara sintetizeaza mai putin TSH, care semnalizeaza glandei tiroide sa produca mai putini hormoni. Atunci cand exista un nivel scazut de hormoni in fluxul de sange, glanda pituitara sintetizeaza mai mult TSH care la randul sau semnalizeaza glandei tiroide sa sintetizeze mai multi hormoni.
Cu ajutorul acestui mecanism de “feedback”, sinteza de hormoni tiroidieni de catre glanda tiroida este controlata.


Acest articol a fost citit de 2555 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole