close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ce este encefalita?

Ce este encefalita?
Poate te intereaza si...

Encefalita inseamna un proces inflamatoriu aparut la nivelul creierului. Aceasta inflamatie apare cateodata din cauza unei infectii virale sau din cauza unei infectii bacteriene, cum ar fi boala Lyme. Cateodata, simptomele pot fi cauzate de o infectie directa localizata la nivelul creierului.

In alte situatii, procesele inflamatorii de la nivelul creierului apar in momentul in care sistemul imunitar lupta impotriva unei infectii localizate in creier. Desi sistemul imunitar reuseste sa elimine infectia, pot ramane leziuni la nivelul creierului. Acest tip de encefalita poarta numele de encefalita postinfectioasa. Encefalita are potential fatal.

Cateodata, virusii care cauzeaza encefalita cauzeaza si inflamarea meningelui. Afectiunea rezultata poarta numele de meningita. In momentul in care encefalita si meningita apar impreuna, boala se numeste meningoencefalita.

Dintre virusii care cauzeaza meningoencefalita, enterovirusii (mai ales coxsackievirus si echovirus) sunt principalii vinovati pentru meningoencefalitele aparute vara si toamna. Encefalita poate fi cauzata si de virusul herpes simplex. Encefalita cauzata de acest virus este mai putin intalnita dar este mai severa. Toti acesti virusi sunt transmisi prin contact direct, de la persoana la persoana.

Dintre alti virusi care pot cauza encefalita, enumeram: varicella – zoster virus (care cauzeaza zona zooster si varsat de vant), cytomegalovirusul, virusul Epstein – Barr (cel cauzeaza mononucleoza) si virusul herpetic uman – 6 (care poate cauza encefalita la copii foarte mici). HIV poate cauza de asemenea encefalita, mai ales in fazele de debut ale infectiei.

Alte virusuri care cauzeaza encefalita sunt transmise de animale. Virusul Equine (care se gaseste la cai) si arbovirusurile care sunt transmise de la animale la oameni prin intermediul muscaturilor de insecte, pot cauza encefalita. Virusul West Nile, care este raspandit in Africa, Europa, Orientul Mijlociu si Asia nu cauzeaza de obicei encefalita. Dar cand cauzeaza encefalita, simptomele pot fi severe.

Simptome
Simptomele date de encefalita pot varia de la simptome usoare la simptome severe. Encefalita poate ameninta viata. Din fericire, majoritatea cazurilor de encefalita nu sunt severe. Dintre simptomele cele mai comune date de encefalita, enumeram:


Acest articol a fost citit de 3402 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole