close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ce este canalul radicular?

Ce este canalul radicular?
Poate te intereaza si...

Dintele are in esenta trei straturi. La exteriorul este smaltul dintelui (coroana), la mijloc este dentina iar la interior se afla pulpa dintelui. Primele doua straturi sunt foarte dure. Pulpa dintelui este alcatuita din tesut conjunctiv si contine vasele de sange si nervii.
Canalul radicular este acel spatiu din interiorul dintelui care contine pulpa si ramurile sale anatomice. Aceasta portiune a dintelui este foarte sensibila iar expunerea ei la actiunea factorilor externi poate cauza durere intensa.

In unele cazuri, caria dentara poate ajunge pana la nivelul canalului radicular si il poate expune. Infectiile de la nivelul canalului radicular pot aparea si din alte motive. In asemenea situatii, dentistul va recomanda terapia de canal radicular sau obturatia de canal. Acest tip de tratament apartine de edodontie

In timpul tratamentului de canal radicular, dentistul indeparteaza pachetul vasculo nervos si tesutul conjunctiv, iar dintele este curatat si la nivelul lui se aplica un sigilant. Daca tratamentul nu este efectuat, la nivelul dintelui si al tesutului din proximitatea sa se poate forma un abces.
Nervul dintelui nu este o componenta foarte importanta pentru dinte. Dupa ce dintele s-a dezvoltat complet si a erupt , nervul nu mai joaca un rol foarte important. Functia nervului este de a detecta temperaturile calde si reci, deci poate fi indepartat.
Iata care sunt cateva dintre simptomele care pot aparea atunci cand exista o afectiune la nivelul canalului radicular:

- odontalgie severa in timpul masticatiei
- hipersensibilitate la stimuli calzi si reci. Hipersensibilitatea persista si dupa indepartarea stimulilor
- innegrirea dintelui
- procese inflamatorii localizate la nivelul gingiei din proximitatea dintelui afectat
- pustule persistente sau recurente la nivelul gingiei

Care este procedura?
Pentru realizarea tratamentului de canal radicular pot fi necesare cateva vizite la cabinetul dentistului. De cele mai multe ori, endodontul este cel care realizeaza tratamentul de canal radicular.
Dupa aceasta, dentistul va amorti zona cu ajutorul anesteziei locale si va folosi un burghiu pentru a avea acces la canalul radicular.

Pulpa este indepartata de la nivelul canalului radicular cu ajutorul unor instrumente speciale. Dupa aceasta dintele este curatat temeinic cu ajutorul unor solutii speciale. Dentistul poate pune niste medicamente la nivelul canalului si il poate sigila si mai apoi izola cu ajutorul unei plombe dentare temporare. Pentru sigilare, dentistul va folosi un material sigilant, de cele mai multe ori acesta fiind gutaperca.
La urmatoarea programare, dentistul va verifica daca dintele este complet curatat. Daca nu mai exista nici o sursa de infectie, dentistul va folosi o plomba permanenta.


Acest articol a fost citit de 1919 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole