close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ce este boala Alzheimer?

Ce este boala Alzheimer?
Poate te intereaza si...

Boala Alzheimer este o boala neurologica progresiva, care o data cu trecerea timpului nu-i permite creierului sa mai functioneze corect.

Boala Alzheimer provoaca goluri de memorie, goluri in comunicare, incapacitatea de a gandi precum si o incapacitate de functionare corecta a organismului.
Aceasta boala a fost pentru prima data descoperita de catre Alois Alzheimer in Germania in 1906 si reprezinta cel mai comun tip de dementa. Printre alte tipuri de dementa se numara :dementa relationata cu boala Parkinson sau dementa cauzata de boala Creutzfeldt-Jakob. Dementa poate aparea si din cauza unor infectii severe, cum ar fi si infectia cu virusul HIV/ SIDA, aflata in stadiu avansat.
Exista doua tipuri de Alzheimer : boala instalata timpuriu, cum ar fi cea instalata inainte de varsta de 60 de ani si boala tipica Alzheimer ce se instaleaza mai tarziu de 60 de ani.

Simptome si efecte ale bolii Alzheimer

Printre simptome se numara probleme de memorie, de comunicare, de intelegere si de gandire. Persoanele afectate de aceasta boala incep sa dezvolte un comportament schimbat.
Pe masura ce boala avanseaza, individul incepe sa-si piarda gradat abilitatea de a gandi, de a socializa si in cele din urma isi pierde abilitatile motrice. Adeseori, in stadiul mediu al bolii, persoanele afectate pot dezvolta comportamente nepotrivite sau sentimente nepotrivite si ii pot afecta pe cei la care tin. In ultimul stadiu al bolii, persoana bolnava este complet dependenta de ingrijirile celor dragi, chiar si pentru nevoile de baza.

Cine se imbolnaveste de Alzheimer?

Exista cam 5.3 milioane de oameni in Statele Unite care sufera de Alzheimer sau de o forma de dementa, desi nu toate aceste persoane au fost si diagnosticate. Pe langa acestea, cercetatorii estimeaza ca circa 500, 000 de mii din cei 5, 3 milioane sufera de Alzheimer timpuriu. Desi aceasta boala nu este strict legata de procesul de imbatranire, pe masura ce imbatranim, creste riscul de a face Alzheimer.
13 procente dintre indivizii peste 65 de ani sufera de Alzheimer sau o alta forma de dementa, in timp ce 50 de procente dintre indivizii peste 85 de ani sufera de Alzheimer sau o alta forma de dementa. Grupa demografica cu cel mai mare procent de bolnavi de Alzheimer este grupa femeilor caucaziene, mai ales ca speranta lor de viata este cea mai ridicata.


Acest articol a fost citit de 2907 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole