close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ce este acela un streptococ?

Ce este acela un streptococ?
Poate te intereaza si...

Streptococul este un gen de bacterie gram pozitiva. Unele tipuri de streptococ fac parte din flora normala a organismului. Alte tipuri de streptococ sunt patogene. Streptococii sunt imobili, se divid intr-un singur plan, sunt catalaza negativ, oxidaza negativ si anaerobi sau facultativ anaerobi.
In 1984, medicii erau de parere ca streptococii fac parte din doua mari genuri: Enteroccocus si Lactococcus.

Patogenitate

Pe langa faringita streptococica, anumite specii de streptococ sunt responsabile pentru numeroase cazuri de meningita, pneumonie bacteriana, endocardita, fasceita necrozanta (infectie cu “bacterie mancatoare de carne”). Totusi, exista si specii de streptococ care nu sunt patogene. Streptococii fac parte din flora microbiana comensala de la nivelul cavitatii bucale, pielii, intestinelor si tractului respirator superior.

Speciile de streptococ sunt clasificate in functie de proprietatile lor hemolitice. Alfa hemoliza este cauzata de oxidarea fierului din hemoglobina si are culoare gri pe mediul de cultura agar- sange. Beta hemoliza inseamna distrugerea completa a eritrocitelor. Va puteti da seama ca un streptococ este beta hemolitic in momentul in care acesta este pus pe mediu de cultura agar – sange si in jurul coloniilor de streptococ apare un halou alb. Daca un streptococ este gama hemolitic inseamna ca acesta nu produce nici un fel de hemoliza.

In domeniul medical, cele mai importante grupuri sunt: grupul alfa hemolitic (S. Pneumoniae si S. Viridans) si grupul Beta hemolitic ( grupele Lancefield A si B). Streptococii beta hemolitici sunt caracterizati si pe baza serotipului Lancefield. Aceasta clasificare Lancefield se face pe baza tipului de carbohidrati din peretele bacterian. Grupe Lancefield sunt numerotate de la A la V, cu exceptia I si J.

Grupul Alfa hemolitic

Pneumococci

S. pneumoniae reprezinta principala cauza pentru pneumonia bacteriana. Acest tip de streptococ poate fi implicat si in etiologia otitei medii, a sinuzitei, a meningitei si a peritonitei.


Acest articol a fost citit de 6373 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole