close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Cataracta

Cataracta
Poate te intereaza si...


Cataracta este o afectiune caracterizata prin opacifierea unei parti a ochiului numita cristalin. Cristalinul este o lentila naturala biconvexa cu rol in focalizarea si proiectarea imaginilor pe retina. Odata cu inaintarea in varsta cristalinul ,,imbatraneste” si el, se opacifiaza astfel ca majoritatea persoanelor cu varsta de peste 60 de ani prezinta un grad de opacifiere a cristalinului. Exista mai multe cauze care duc la aparitia cataractei.
Cataracta senila este, de departe, tipul de cataracta cel mai frecvent intalnit.
Cataracta poate fi prezenta de la nastere si este denumita cataracta congenitala. Ea se datoreaza de cele mai multe ori unei infectii pe care copilul a contactat-o in cursul vietii intrauterine fiind transmisa de la mama.
Infectia mamei in perioada de graviditate cu virusul rubeolei sau cu citomegalovirus duce la aparitia cataractei congenitale. Au fost semnalate cazuri de cataracta congenitala la nou nascutii din in cadrul aceleiasi familii. Unele traumatisme oculare duc in timp la dezvoltarea cataractei denumita posttraumatica. Cataracta mai poate aparea in cursul unor boli cronice; (ex. diabet zaharat ), dupa expunerea indelungata la radiatii (inclusiv cele solare), dupa socuri electrice, arsuri. Tratamentele medicamentoase, in special corticoterapia (administrarea de prednison, dexametazona, etc) pe termen indelungat si necontrolat duc la aparitia cataractei. Fumatul si consumul abuziv de alcool cresc riscul dezvoltarii cataractei.
Pacienţii cu cataracta se plâng de înceţoşarea vederii (mai ales în lumina puternica), vedere neclara la citit, (pacientul nu poate distinge literele), sensibilitate la lumina, dificultaţi de adaptare. Tulburarile de vedere se instaleaza progresiv în luni sau ani, nu se însoţesc de dureri oculare sau de congestie (roşeaţa) la nivelul ochilor. Gradul de diminuare a vederii depinde de tipul şi densitatea cataractei.
Cataracta poate fi depistata de medic chiar daca este în faza precoce. Evoluţia naturala a cataractei este spre agravare pâna la pierderea totala a vederii. Nu exista tratament care sa poata preveni sau opri dezvoltarea cataractei.Acest articol a fost citit de 1523 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole