close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Cariile dentare

Cariile dentare
Poate te intereaza si...

Cariile dentare apar in mod normal din cauza acizilor produsi de bacteriile de la nivelul placii dentare. Cariile dentare afecteaza structura dintelui. Cariile dentare pot afecta atat smaltul (stratul extern) cat si dentina (stratul intern).

Cariile dentare apar mai ales atunci cand nu sunt indepartate resturile de substante organice care provin de la alimentele ce contin carbohidrati. Bacteriile, acizii, resturile alimentare si saliva se combina si formeaza placa dentara. Acizii produsi de bacteriile de la nivelul placii dentare dizolva smaltul dintilor si creeaza spatii la nivelul carora apar cariile dentare.

Majoritatea oamenilor cred ca doar copii sunt afectati de cariile dentare. Schimbarile care apar o data cu inaintarea in varsta pot duce la aparitia cariilor dentare. Retractia gingivala, asociata cu bolile parodontale pot face ca placa bacteriana sa se acumuleze la nivelul gingiilor. Femeile insarcinate sunt de asemenea predispuse la aparitia cariilor datorita poftelor alimentare ce apar in aceasta perioada.

Cariile dentare pot de asemenea sa apara in jurul plombelor. Deaorece majoritatea persoanelor in varsta au plombe dentare, cariile dentare pot aparea si in cazul lor. O data cu trecerea timpului, aceste plombe se pot slabi, se pot fractura, astfel incat bacteriile se pot acumula la nivelul fisurilor si pot cauza cariile dentare.

Cum va puteti da seama ca aveti carii dentare?

Dentistul poate descoperi ca aveti carii dentare in timpul controalelor de rutina. Atunci cand dentistul verifica suprafata dintelui, acesta poate descoperi ca este sensibila la presiunea exercitata de instrumente. Dentistul poate observa pe radiografii ca aveti carii dentare inainte ca acestea sa fie vizibile.

In stadiile avansate, cariile dentare pot genera durere de dinti, mai ales dupa ce consumati alimente si bauturi dulci, fierbinti sau reci.


Acest articol a fost citit de 2282 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole