close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Caria Tratament

Caria Tratament
Poate te intereaza si...

Caria dentara apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca smaltul dintelui si dentina. Netratata, caria dentara se poate infecta si poate duce chiar la pierderea dintelui.

Carierea dintilor este de fapt un proces. In fazele de debut, caria dentara poate fi oprita. Ea poate fi chiar reversibila. Fluorul si alte metode de prevenire pot ajuta dintele care da semne de cariere sa se vindece singur, adica sa se remineralizeze. Petele albe ce apar la nivelul danturii reprezinta ultimul stadiu al fazei de debut al procesului de cariere.

O data ce caria se agraveaza si penetreaza smaltul dintelui, doar dentistul o mai poate repara. Tratametul standard pentru carie este plomba dentara. Daca este folosita o freza, dentistul va trebui sa faca o anestezie locala. Daca este folosit laserul, nu este nevoie de anestezie. Partea cariata a dintelui este indepartata, iar dintele este apoi plombat.

Majoritatea plombelor sunt facute din amalgam sau din rasini compozite. Amalgamul este un material de culoare gri – argintie, care este facut din argint, mercur, cupru, si alte metale. Plomba din rasini compozite arata mult mai bine deoarece are aceeasi culoare cu cea a dintilor. Noile tipuri de plombe din rasini compozite sunt mai rezistente.

Plombele de amalgam sunt folosite de obicei pentru molari si premolari deoarece acestia nu se vad in timpul vorbirii. Plombele de rasini compozite si ceramica sunt folosite pentru toti dintii.
Daca cavitatea creata de carie este mare, exista posibilitatea ca fragmentele de dinte care raman in urma curatarii cariei sa nu poata sa sustina toata cantitatea de material necesara realizarii unei plombe. Dentistul va curata caria si va acoperi dintele cu o coroana sau o plomba.

Cateodata, fragmentele de dinte vizibile sunt destul de intacte, dar exista carie la nivelul pulpei dentare. In acest caz, va fi nevoie de un tratament de canal radicular. Dentistul va putea indeparta pulpa afectata si o va inlocui cu un material inert. In majoritatea cazurilor, dintele va necesita o coroana.

Cand sa cereti ajutorul unui profesionist

Fazele de debut ale cariei dentare nu sunt de obicei insotite de durere. Doar o examinare profesionista si niste radiografii pot detecta caria inca de la debut. Daca prezentati sensibilitate la masticatie sau la actiunea alimentelor si bauturilor reci, fierbinti si dulci, contactati-va dentistul.


Acest articol a fost citit de 4542 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole