close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Cancerul de piele

Cancerul de piele
Poate te intereaza si...

Pentru a intelege mai bine ce este cancerul de piele si cum anume se manifesta cancerul de piele, trebuie sa stiti cam ce este cancerul.

Ce este cancerul?

Celulele organismului se divid in mod normal in mod echilibrat. Cancerul apare atunci cand anumite celule incep sa se divida necontrolat. Celulele canceroase se pot raspandi si in alte zone ala organismului prin intermediul sangelui, a sistemului limfatic si al nervilor. Acest proces poarta numele de metastazare.

Ce este cancerul de piele?

Cancerul de piele este cancerul care apare in randul celulelor din stratul extern al pielii, strat numit epiderma. Epiderma are trei straturi: un strat extern si unul mijlociu format din celule scuamoase si un strat de baza constituit din melanocite si celule bazale. Exista mai multe tipuri de cancer de piele, in functie de tipul de celule pe care il afecteaza. Iata care sunt cele mai comune forme de cancer de piele:

Carcinom bazo celular

Carcinomul bazo celular este cea mai intalnita forma de cancer de piele, avand o incidenta de circa 75 – 80% in randul cancerurilor de piele. Doar in Statele Unite sunt diagnosticati circa 1 milion de oameni in fiecare an. Carcinomul bazo celular era mai des intalnit in randul oamenilor in varsta sau al adultilor, dar acum este raspandit in cadrul tuturor grupelor de varsta. Carcinomul bazo celular apare mai intai in zonele in care pielea este expusa la actiunea razelor de soare, cum ar fi zona fetei si a gatului. Aceasta forma de cancer nu este agresiva si nu se raspandeste de obicei si la alte zone din organism. Daca carcinomul bazo celular nu este tratat, el poate afecta si alte tipuri de tesut, putand ajunge chiar si la os. Tratamentul este foarte eficient, mai ales daca tumorile sunt depistate la timp.

Carcinomul spino celular

Acest tip de cancer de piele are o incidenta de 15 – 20% si apare de doua ori mai des in randul barbatilor, decat in randul femeilor. In fiecare an, in Statele Unite sunt diagnosticati 200, 000 – 300, 000 de oameni cu acest tip de cancer. Carcinomul spino celular afecteaza mai ales zona fetei, a urechilor, a gatului, a buzelor si a mainilor. Carcinomul spino celular poate aparea sub forma unor ulceratii sau a unor cicatrici. Si in cazul acestui tip de cancer de piele, tratamentul este eficient daca carcinomul spino celular este depistat din timp.Acest articol a fost citit de 3743 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole