close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Cancerul cervical

Cancerul cervical
Poate te intereaza si...

Cancerul cervical este o boala care afecteaza cervixul si sistemul reproducator al femeilor. Cancerul cervical reprezinta cea de a doua cauza de deces in cazul femeilor, in tarile subdezvoltate. Ca si in cazul altor tipuri de cancer, cancerul cervical apare atunci cand celulele de la nivelul cervixului prezinta o dezvoltare anormala. Pentru a intelege mai bine unde se localizeaza cancerul cervical, este bine sa aveti mai intai cateva notiuni introductive despre cervix. Cervixul este segmentul inferior al uterului, care face legatura intre vagin si uter. Cervixul variaza in diametru, de la 1mm la 3 mm. In timpul nasterii, cervixul se dilata, permitandu-i bebelusului sa treaca din uter spre vagin.

Simptomele pentru cancerul cervical:

In stadiile timpurii ale cancerului cervical, nu exista de obicei simptome. Simptomele incep sa apara pe masura ce cancerul progreseaza si afecteaza portiuni mai mari din cervix si tesutul inconjurator. Pe masura ce boala avanseaza, femeile pot prezenta:
- sangerari vaginale anormale, inclusiv sangerari care apar dupa un act sexual
- durere in timpul actului sexual, desi aceste tipuri de durere pot aparea si cand persoana respectiva nu are cancer cervical
- durere pelvina
- secretii vaginale abundente

Care sunt factorii de risc pentru cancerul cervical?

Principalul factor de risc il reprezinta infectia cu virusul papiloma uman (HPV). HPV este un tip de virus care se transmite prin intermediul actului sexual. Dintre alti factori de risc pentru aparitia cancerului cervical enumeram: intretinerea de raporturi sexuale de la o varsta frageda, fumatul, intretinerea de raporturi sexuale cu mai multi parteneri si un sistem imunitar slabit.

Tineti cont de faptul ca acesti factori de risc pot creste sansa de a dezvolta cancer cervial, dar nu ei sunt cei care duc la aparitia acestui tip de cancer.

Primul pas in diagnosticarea cancerului cervical este testul Papanicolau. In urma acestui test se pot examina la microscop probe recoltate in timpul testului. Daca sunt gasite celule ce pot fi suspecte, se efectueaza o colposcopie. Cu ajutorul acestei proceduri, doctorul poate examina cervixul mai in amanunt. Se poate ca in timpul efectuarii colposcopiei sa se efectueze si o biopsie cervicala. Daca in urma biopsiei sunt gasite celule canceroase, pot fi ncesare teste ulterioare pentru determinarea stadiului in care se afla boala.
Cum se trateaza cancerul cervical?

Cancerul cervical poate fi tratat in mai multe feluri. Tipul de cancer cervical si stadiul in care se afla boala influenteaza metodele de tratament care sunt folosite. Cancerul cervical poate fi tratat prin chirurgie, cum ar fi histerectomia. Dintre alte forme de tratament enumeram chimioterapia si radioterapia. Dupa cum, am mai spus, tratamentul este ales in functie de stadiul in care se afla cancerul.


Acest articol a fost citit de 1413 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole