close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Cancer pulmonar

Cancer pulmonar
Poate te intereaza si...

Cand ne referim la cancer pulmonar, ne referim la o mutatie care apare in randul celulelor pulmonare. Aceste celule incep sa se dezvolte necontrolat si anormal. In cancer pulmonar, mutatia celulelor poate aparea oriunde, de la bronhii la bronhiole. In cazurile de cancer pulmonar, circuitul oxigenului in organism se realizeaza deficitar.

Cat de des este intalnita afectiunea numita cancer pulmonar?

Pana acum, cancerul pulmonar nu era o afectiune foarte des intalnita. O data cu cresterea numarului de fumatori, s-a inregistrat si o crestere a cazurilor de cancer pulmonar. Cancerul pulmonar este prima cauza de deces in randul barbatilor si a doua cauza de deces in randul femeilor. Se pare, ca datorita campaniilor anti fumat, numarul de cazuri de cancer pulmonar incepe sa scada.

Ce cauzeaza cancerul pulmonar?

Consumul de tutun este responsabil pentru aparitia a 90% din cazurile de cancer pulmonar. Cei care nu au fumat niciodata, dar si cei care au fumat si au renuntat se pot imbolnavi de cancer pulmonar. Dintre alte cauze care duc la aparitia de cancer pulmonar, enumeram: expunerea la radiu, expunerea la anumite chimicale, cum ar fi azbestul, precum si fumatul pasiv.

Simptomatologia cancerului pulmonar:

Cancerul pulmonar debuteaza de obicei cu o tuse care nu se amelioreaza o data cu trecerea timpului. Cateodata mai debuteaza si cu alte simptome, cum ar fi oboseala. In circa 25% dintre cazuri, nu exista nici un simptom. Deoarece cancerul pulmomnar este destul de des intalnit, oricine prezinta aceste simptome. In special fumatorii, ar trebui sa caute ajutor medical imediat daca prezinta urmatoarele simptome. Dintre simptomele cele mai des intalnite, enumeram:
- tuse cronica
- tuse cu sange (hemoptizie)
- dificultate in respiratie
- respiratie suieratoare
- durere la nivelul pieptului, a spatelui si a membrelor superioare

Cancerul pulmonar poate fi descoperit si in urma unei radiografii care este facuta pentru diagnosticarea unei dureri in piept sau a unei dureri de spate. Dupa depistarea anomallilor celulare, se fac mai multe teste pentru a se depista daca tumoarea este benigna (ne canceroasa) sau maligna. Daca se pune diagnosticul de cancer, sunt necesare teste suplimentare pentru a se depista daca cancerul s-a raspandit in organism, adica daca a generat metastaze.


Acest articol a fost citit de 2110 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   


Comentarii (2)

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole