close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Cancer de Prostata

Cancer de Prostata
Poate te intereaza si...

Prostata

Semnal – Modificãrile genetice pot aduce cancerul
Un grup de cercetatori suedezi şi americani au pus la punct un test care ar putea evalua riscul unui cancer de prostata. Testul are la baza mutaţiile genetice care sunt asociate acestui tip de cancer şi a fost prezentat în premiera de curând în New England Journal of Medicine.


Cercetarile coordonate de Henrik Gronberg de la Karolinska Institute din Stockholm şi William B. Isaacs de la Johns Hopkins Medical Institutions, Baltimore au dus la identificarea unei serii de 16 mutaţii genetice situate în cinci secvenţe diferite între cromozomii 5 şi 17. Aceste modificari genetice reprezinta primul semn al predispoziţiei ereditare catre cancerul prostatei. Se ştie ca, în aproximativ 10% din cazuri, acest tip de neoplasm este diagnosticat la barbaţi care au unul sau mai mulţi membri de familie (tata, unchi, bunici) suferinzi de cancerul prostatei.


ANTECEDENTE. Cercetatorii au observat ca fiecare mutaţie genetica este asociata cu riscul de cancer şi acesta creşte direct proporţional cu numarul mutaţiilor genetice. Astfel, în cazul a patru sau cinci mutaţii genetice, riscul este de patru-cinci ori mai mare, comparativ cu persoanele care nu prezinta aceste mutaţii.


Cercetatorii subliniaza ca testul ar putea fi recomandat în mod special barbaţilor care au rude apropiate cu acest tip de cancer sau barbaţilor care au un nivel ridicat al PSA (antigenul specific prostatic), o molecula al carei dozaj permite depistarea biologica a cancerului de prostata. Chiar daca acest test va fi disponibil în curând, nu se va renunţa la supravegherea efectuata prin dozarea PSA, analiza recomandata tuturor barbaţilor care au împlinit 50 de ani. PSA este la ora actuala cel mai bun instrument disponibil pentru detectarea cancerului de prostata în stadii precoce, curabile. Potrivit datelor oferite de Liga Româna de Cancer, în România sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostata şi aproximativ 7,3% din barbaţi mor anual din aceasta cauza.


Acest articol a fost citit de 1066 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole