close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Bioingineria dintilor

Bioingineria dintilor
Poate te intereaza si...

Bioingineria dintilor ne va scapa de proteze? Cercetatorii japonezi au reusit sa genereze in laborator un set complet de dinti prin fololsirea celulelor stem de la cobai si sa-i implanteze ulterior inapoi cobailor, dupa ce le-au generat.

Japonezii ne pegatesc dintii viitorului

Ei apreciaza ca succesul acestei intiative va insemna mai mult decat niste dinti noi. Va deschide un drum nou spre crearea in laborator de alte organe, care sa fie ulterior implantate pacientilor.

Un articol publicat in revista japoneza "PLoS One" relateaza faptul ca dintii implantati cobailor s-au dezvoltat normal.

Autorul articolului, profesorul Masamitsu Oshima, de la Institutul de Cercetari pentru Stiinta si Tehnologie de la Universitatea din Tokio, relateaza faptul ca dintii obtinuti prin metodele bioingineresti nu difera anatomic sau functional de cei naturali.

A fost urmarit modul cum se comporta cobaii cu noii lor dinti, atunci cand mesteca aliemntele, si nu s-au identificat deosebiri fata de comprtarea cu dintii naturali.

Celula stem - sursa de viata a tuturor organelor

Seful grupului de cercetatori, profesorul Takashi Ttsuji, are insa o viziune mult mai larga in ce priveste perspectivele in domeniu.

El considera ca actualele experimente in domeniul dintilor nu sunt decat tatonari pentru gasirea unui procedeu bioingineresc prin care sa se obtina in laborator orice alte organe, bune de transplantat pe bolnavi.

Aceasta viziune porneste de la faptul ca celula stem este un element-cheie al corpului. Ea constituie sursa de viata pentru toate celulele si tesuturile organismului. Faptul ca este nediferentiata si prezinta o capacitate deosebita de regenerare o face compatibila cu oricare organ, nu numai cu dintii.

Ar fi greu sa anticipam viitorul, dar merita mentionat faptul ca, in anul 2010, cercetatorii americani, pornind tot de la celulele stem, au reusit sa realizeze in laborator un plaman artificial, cu care cobaiul a reusit sa respire normal cateva ore.

Sunt premise ca, pornind de la aceleasi celule stem, sa poata fi tratate boli considerate astazi ca incurabile - cancerul , diabetul si altele.

Stiinta incepe cu ce este mai putin complicat

Deocamdata, echipa condusa de profesorul Takashi Ttsuji s-a aplecat asupra dintilor, pentru ca orice lucru complex trebuie sa porneasca de la ceva mai simplu.

Aici se punea, in principal, problema formei si lungimii dintelui, problema pe care, in laborator, a rezolvat-o punand dintele sa se dezvolte intr-o matrita.

La 40 de zile dupa inplantarea in maxilar, dintii erau complet adaptati, iar organismul si-a realizat sistemul nervos al dintelui, problema nerezolvata in laborator.

Aceasta dovedeste nu numai o buna compatibilitate, ci si comportarea perfecta a organismului care a recunoscut, In piesa implantata, propriul sau organ si nu un intrus.

Nu este nici o indoiala ca, de la dintii inplantati pe cobai si pana la danturile noi cu care sa zambim cand ne privim in oglinda, mai este un drum lung. N-ar fi cazul ca batranii, care isi pun seara dantura in pahar, sa spere ca le vor aparea dintii noi, facuti din celula stem.

Probabil ca nici copiii lor nu pot avea aceasta speranta. Poate nici nepotii. Exista totusi, undeva in timp, o generatie careia expertii ii pregatesc de pe acum surprize spectaculoase, ca sa aiba de ce se mira, atunci cand se va uita la monitor cam cum ne uitam noi azi la patefon.
Sursa: www.ziare.com

Acest articol a fost citit de 2458 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   


Comentarii (1)

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole