close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ateroscleroza

Ateroscleroza
Poate te intereaza si...

Ateroscleroza este o boala cronica si progresiva in care se acumuleaza depozite de substante organice (colesterol, lipide, calciu si macrofage) la nivelul peretilor arteriali.

Ateroscleroza este de fapt un termen folosit pentru a descrie modificarile ce apar la nivelul arterelor inimii. Ateroscleroza poate cauza mai multe probleme. In primul rand, depozitele pot patrunde in artere si pot cauza obstructia acestora. In al doilea rand, depozitele se pot rupe si pot duce la formarea trombilor si implicit la ocluzia arterelor. Aceasta afectiune se cheama tromboza arteriala. In al treilea rand, depozitele pot duce la slabirea peretilor arteriali si eventual la formarea unor anevrisme. Daca anevrismele se rup, apare hemoragia interna.

Ateroscleroza, cauze:

Nu se cunosc cauzele aparitiei aterosclerozei. Totusi, exista multi factori care contribuie la aparitia aterosclerozei. Dintre acestia enumeram:
Predispozitia genetica – predispozitia pentru ateroscleroza etse clar mostenita genetic. Cei ale caror rude au avut probleme de ateroscleroza ar trebui sa faca tot ce le sta in putinta pentru a reduce riscul aparitei acestei boli.
Colesterolul – nivelurile ridicate de colesterol LDL si nivelurile scazute de colesterol HDL sunt asociate cu ateroscleroza
Hipertensiunea
Fumatul
Stilul de viata sedentar
Obezitatea, in special aceea care apare la nivelul abdomenului
Diabetul
In vest, arterele incep sa prezinte semne de ateroscleroza inca din copilarie sau adolescenta. Aceasta afectiune se dezvolta pe parcursul a cativa ani inainte sa apara simptomele

Ce artere afecteaza ateroscleroza?

Ateroscleroza afecteaza in principal arterele coronariene (provoaca angina si infarct de miocard), arterele cerebrale (provoaca accident vascular cerebral, AVC), arterele renale (provoaca afectiuni renale), artera aorta (anevrism aortic) si vasele de sange de la nivelul bratelor (in special) si picioarelor si duce la claudicatie, ulceratii, modificari ale texturii si culorii pielii.


Acest articol a fost citit de 1736 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole