close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Aparatele dentare Tipuri

Aparatele dentare Tipuri
Poate te intereaza si...

Aparatele dentare (cunoscute si sub numele de aparate ortodontice) sunt niste dispozitive folosite in ortodontie (ramura a medicinei dentare) pentru a alinia, indrepta si imbunatati pozitia dintilor .

Aparatele dentare sunt folosite mai ales pentru a corecta malocluziile dentare si alte tipuri de probleme dentare legate de pozitionarea dintilor.

Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri, ele fiind alese in functie de factorii estetici, medicali si materiali. Iata care sunt tipurile de aparate dentare:

1. Aparatele dentare din ceramica – nu pot fi utilizate in afectiunile de tip malocluzie si malpozitie. Bracketii sunt de culoarea dintilor, fiind deci mai greu de observat. Aceste tipuri de aparate dentare nu prea provoaca iritatii la nivelul mucoasei bucale. Una dintre principalele probleme ale acestor tipuri de aparate dentare este aceea ca ligaturile se pot pata din cauza lichidelor colorate. Durata tratamentului este mai mare ca in cazul aparatelor dentare metalice.

2. Aparatele dentare metalice – sunt realizate de obicei din otel inoxidabil, fiind cele mai des intalnite tipuri de aparate. Deoarece sunt realizate din metal, aceste tipuri de aparate sunt si foarte vizibile. Si in cazul acestor aparate dentare, exista posibilitatea ca ligaturile sa se pateze din cauza alimentelor. Avantajul in cazul acestor aparate este acela ca fiind realizate din metal, sunt foarte puternice, iar durata tratamentului este mai scurta. Acomodarea cu aceste aparate se face cam intr-o saptamana.

3. Aparatele dentare invizibile – Sunt cele mai costisitoare tipuri de aparate, se schimba din 2 in 2 saptamani, se curata usor, nu se pateaza si nu irita mucoasa cavitatii bucale. Aceste tipuri de aparate se pot pune la noi in tara in destul de putine cabinete, deoarece este nevoie de acreditare. Aceste tipuri de aparate sunt potrivite in cazul pacientilor cu probleme ortodontice usoare. Durata tratamentului este mai mare decat in cazul celorlalte tipuri de aparate dentare.

4. Aparatele dentare cu self-ligating brackets - in cazul acestor tipuri de aparate, braketii se fixeaza pe un arc special iar durata tratamentului este mai mica. Avantajul acestor aparate este acela ca resturile alimentare se depun mai greu pe ligaturi. Dezavantajul este acela ca aparatele sunt destul de vizibile si cauzeaza iritatii destul de pronuntate la nivelul mucoasei cavitatii bucale.

5. Aparatele dentare linguale – sunt asezate in zona inferioara a cavitatii bucale, in proximitatea limbii. Desi aceste aparate dentare sunt practic invizibile, procesul de acomodare este mai dificil. Aceste tipuri de aparate dentare nu pot fi utilizate in cazul persoanelor cu probleme ortodontice grave. Tratamentul este destul de costisitor, iar durata este destul de mare.


Acest articol a fost citit de 3151 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole