close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Alimente si bauturi care ataca smaltul ditilor

Alimente si bauturi care ataca smaltul ditilor
Poate te intereaza si...

Top 7 alimente si bauturi care ataca smaltul ditilor.
Prunele şi iaurtul – cele mai „prietenoase” cu dinţii

O dietă neechilibrată, constitută din alimente şi băuturi cu un pH acid, poate să conducă la deteriorarea smalţului dentar, atenţionează medicii stomatologi. Specialiştii spun că acizii produşi de bacteriile din placa depusă pe dinţi duc la scăderea pH-ului dintelui şi la demineralizarea smalţului. O uşoară demineralizare poate surveni de fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid.

În categoria alimentelor periculoase, oţetul şi murăturile sunt, de departe, cele mai acide, cu un pH cuprins între 2,3 şi 3,4 şi, respectiv, 2,5 - 3. Acestora le urmează gemul de fructe, muştarul, ketchupul şi maioneza. Iaurtul are un pH uşor mai ridicat, de aproximativ 4.

La categoria băuturi, sucurile carbogazoase tip cola sunt cele mai nocive pentru smalţul dinţilor. pH-ul lor este de numai 2,7. Acestora le urmează cafeaua şi vinul alb, sucul de grepfrut şi cel de portocale. Ceaiul negru nu are nici el o valoare apropiată de cea a pH-ului normal, dar berea atinge un nivel destul de echilibrat, de până la 5, apropiindu-se astfel de un pH-ul normal, de 7. Deşi sunt apreciate pentru conţinutul lor bogat în vitamine şi minerale şi recomandate adesea de medici, fructele pot contribui şi ele, atunci când sunt consumate în exces, la deteriorarea smalţului dinţilor. Cele mai dăunătoare din acest punct de vedere sunt lămâile, citrice al căror pH este de doar 1,8 - 2,4. La categoria fructe, acestora le urmează merele, grepfruturile şi portocalele.

Cu o valoarea a pH-ului mai echilibrată, care depăşeşte 4, tinzând să se apropie astfel de pH-ul normal, se află ananasul, strugurii şi prunele. Indicele lor ajunge până la 4,6. „Cei care caută să aibă o dantură sănătoasă trebuie mai întâi să înţeleagă toate procesele care cauzează problemele dentare”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Marian Vârlan, preşedintele Societăţii de Stomatologie Estetică din România, în cadrul unui seminar de stomatologie, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.

Cele mai frecvente consecinţe ale deteriorării smalţului dentar sunt durerile şi cariile. Durerile pot apărea la simpla atingere a dintelui sau la consumul de alimente dulci, acide ori calde. În plus, din cauza pierderii smalţului sau retracţiei gingivale, dentina este expusă riscurilor. Aceasta este mai moale decât smalţul dentar şi, astfel, bacteriile se acumulează mult mai uşor, putând apărea cariile dentare la nivelul rădăcinii.
Sursa: www.Gandul.ro

Acest articol a fost citit de 1049 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole