close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Afectiunile renale – Boala Berger

Afectiunile renale – Boala Berger
Poate te intereaza si...

In general, afectiunile renale nu prezinta simptomatologie in faza de debut. Acest lucru inseamna ca majoritatea persoanelor nu stiu ca sufera de afectiuni renale pana cand nu apar unele simptome ca: durerea lombara sau hematuria (prezenta de sange in urina). Boala Berger este o afectiune renala cunoscuta si sub numele de nefropatie cu imunoglobuline A (IgA).

Boala Berger este o afectiune pentru care nu se fac in mod normal teste de rutina. De obicei, aceasta afectiune este transmisa genetic, dar asta nu este o regula.

Ce este?
Nefropatia cu IgA este o forma de glomerulonefrita. Rinichii sunt afectati de depozitele de IgA care se formeaza la nivelul acestora. Conform cercetatorilor, boala Berger este o afectiune autoimuna. Nu se cunosc inca factorii care duc la aparitia acestei boli.

Cine se imbolnaveste?
In SUA, Canada, Anglia, boala Berger reprezinta circa 2 – 10% dintre afectiunile renale glomerulare, iar in Japonia, circa 18 – 40%. De obicei apare la adolescenti sau la adultii tineri, cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani. Boala Berger afecteaza mai mult barbatii si este destul de rar intalnita in randul populatiei afro americane. Se pare ca aceasta boala este transmisa genetic.

Cum este diagnosticata?
Cel mai comun simptom pentru nefropatia cu IgA este prezenta de sange in urina. Pentru a se confirma diagnosticul este nevoie de o biopsie renala. Se pare ca acest tip de nefropatie este mai des intalnit decat se credea initial, deoarece exista numeroase persoane care au boala dar nu stiu deoarece nu-si fac biopsie renala.

Care este tratamentul?
Una dintre cele mai serioase consecinte pe care le da nefropatia cu IgA este insuficienta renala. Aceasta apare la circa 30 – 40% dintre persoanele care au boala Berger. Dintre tratamentele care se folosesc la ora actuala pentru aceasta boala, enumeram:
- administrarea de tratamente pentru hipertensiune
- administrarea de steroizi, cum ar fi prednisonul
- administrarea de medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar
- administrarea de suplimente pe baza de ulei de peste
Daca insufiecienta renala apare la un singur rinichi, pacientul va necesita dializa. Daca apare la ambii rinichi, pacientul va necesita un transplant renal.

Pronostic
Circa 50% dintre pacienti nu dezvolta stadiul cronic al bolii. La ora actuala se fac cercetari pentru a se descoperi cum se poate opri evolutia bolii (sa nu se ajunga la insuficienta renala). In viitor se vor face si alte cercetari pentru a se descoperi care sunt factorii care duc la aparitia bolii si ce teste s-ar putea pentru ca boala sa fie depistata din timp.Acest articol a fost citit de 2029 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole