close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Abcesul

Abcesul
Poate te intereaza si...

Abcesul apare atunci cand mucoasa cavitatii bucale este lezata sau iritata, iar bacteria se localizeaza la nivelul leziunii si provoaca o infectie. Abcesul are aspectul unei umflaturi pline de puroi (un lichid gros de culoare galbuie). Abcesul provoaca durere, mai ales din cauza ca puroiul nu are unde sa dreneze. Abcesul este o modalitate prin care sistemul imunitar incearca sa previna raspandirea infectiei.

Abcesul se poate forma destul de rapid. Cateodata abcesele se formeaza la doar doua zile dupa debutul procesului infectios. Exista doua tipuri de abces:

- Abcesul gingival (cunoscut si sub numele de abces parodontal) apare de obicei din cauza unei infectii care este localizata in spatiul dintre dinte si gingie. Abcesul gingival poate sa apara din cauza unor resturi alimentare care au ramas prinse intre gingie si dinte. In cazul persoanelor care sufera de boli parodontale severe, bacteriile se pot acumula sub linia gingivala si la nivelul tesutului osos.
- Abcesul dentar (cunoscut si sub numele de abces periapical) apare la nivelul dintelui. Abcesul dentar apare atunci cand pulpa dintelui este necrozata si nu mai este viabila. Abcesul dentar se localizeaza de obicei la nivelul apexului radacinii. Apoi se raspandeste la nivelul osului din proximitatea sa.

Majoritatea abceselor sunt dureroase, asa ca oamenii incearca sa urmeze un tratament medicamentos imediat. Cateodata infectia cauzeaza foarte putina durere, sau nu cauzeaza deloc durere. Daca abcesul nu este tratat, infectia se poate extinde pe parcursul a cateva luni sau chiar ani. Abcesul dentar nu se vindeca de la sine, de aceea este deosebit de important sa fie tratat imediat.

Daca abcesul nu este tratat, acesta poate afecta tesutul osos. Cateodata, se formeaza o fistula, care este de fapt un canal prin care se dreneaza abcesul. Daca puroiul incepe sa dreneze pe la nivelul fistulei, veti avea un gust destul de ciudat in cavitatea bucala.

Presiunea care se acumuleaza la nivelul abcesului provoaca durere. Prin drenarea puroiului, presiunea este redusa, iar durerea dispare. Totusi, infectia trebuie tratata.

Cateodata, abcesul netratat poate provoca aparitia unui chist la nivelul osului. Chistul poate fi tratat printr-o obturatie de canal sau prin chirurgie.
In cazurile foarte rare, infectia care cauzeaza abcesul se poate raspandi sistemic si poate cauza probleme serioase de sanatate.

Ce puteti sa faceti?

Abcesul dentar trebuie tratat cu seriozitate deoarece infectia se poate raspandi in organism. Sunati-va imediat dentistul si faceti o programare.
Daca vedeti sau simtiti o umflatura la nivelul gingiei, clatiti-va gura de cateva ori pe zi cu solutie salina. Astfel veti ajuta abcesul sa dreneze.


Acest articol a fost citit de 6674 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole